Do subvencije eko sklada za občane pri nakupu peletne peči

NE SPREGLEJTE IN POVEJTE NAPREJ!

Naši prodajni artikli ustrezajo pogojem Eko sklada slovenski okoljski javni sklad.

Peletne peči z vodnim toplotnim prenosnikom (kamini) skladno z pogoji javnega poziva na podlagi toplotno-tehničnih karakteristik nevedenih v merilnem poročilu, testirano po standardu SIST EN 14785 določenih po nazivni toplotni moči.

Več podrobnosti na ekosklad.si.


Primer peletne peči preko Eko sklada

EVA STAMPAGGI - ARTIKEL - TOSCA - 20

Tosca 20 peletna peč

 • Moč izgorevanja: max 20,0 kW – min 5,3 kW
 • Izhodna moč pri ogrevanju: max 18,5 kW – min 5,0 kW
 • Izhodna moč za vodo: max 16,0 kW – min 3,5 kW
 • Razred energetske ucinkovitosti: A+
 • Izkoristek: Pmax 91,5% – Pmin 94,5%
 • Vrednost CO pri 13 % O2: Pmax 0,020% – Pmin 0,020%
 • Poraba peletov: max 4,3 kg/h – min 1,1 kg/h
 • Prostornina vsebnika: 25 kg
 • Prostornina ogrevanega prostora: 300 – 400 mc
 • Min. odmik od gorljivih sten: stran: 20 cm - zadnji: 20 cm - spredaj: 100 cm
 • Električna napetost / Frekv.: 230 V / 50 Hz
 • Elektrika – nazivna moč: 380 W
 • Mere: L 60,6 x P 60,5 x H 120,3 cm
 • Masa: 158 kg
 • Gorilna komora: Jekla
 • Gorilnik iz nerjavečega jekla
 • V skladu s predpisi: EN14785 - BImSchV II - 15a B-VG - LRV/VKF - BAFA
 • Daljinski upravljalnik: Vključeno
 • WiFi modul za daljinsko upravljanje: Opcija
 • Izvlečni predal za zbiranje pepela
 • Odvod dimov: Zadnji
 • Zaščitna plošča: Opcija
 • Grelnik: Opcija

Zakaj je pameten nakup peletnega kamina

Pred izbiro in nakupom kamina ali kaminske peči na pelete in drva moramo biti poučeni, predvsem prodajalci cenejših peči ne povedo vsega, kar bi uporabnik moral vedeti.

Kamini in kaminske peči na pelete in drva so odličen vir ogrevanja v prehodnem obdobju, ko ne potrebujemo toplote za celo hišo ali stanovanje. Pogosto pa so dodatek k centralnemu ogrevanju zgolj zaradi vzdušja, ki ga ustvarja ogenj. V stanovanjih in mansardah so kaminske peči in kamini na pelete lahko tudi edini in zadosten vir ogrevanja. Ponudba je izjemno velika, tudi izvedbam ni videti konca, različne so tudi cene, saj lahko preprosto kaminsko peč na drva kupimo že za manj kot 200 evrov, lahko pa zanjo odštejemo tudi več tisoč evrov.Kaj in kako naj torej izberemo?

Zanje se običajno odločimo pri energijsko učinkovitih novogradnjah ali pri koreniti obnovi stanovanja oziroma mansarde. Toplovodne peči – ne ogrevajo zraka, temveč vodo v zalogovniku in so povezane s centralnim ogrevanjem. Toploto vodi oddajajo prek vgrajenega toplotnega izmenjevalca, prostori pa se ogrevajo prek ogreval, radiatorjev ali talnega ogrevanja.

Samodejno s peleti ali nalaganje drv Vrsto kuriva in s tem tudi lokalno peč bomo izbrali glede na to, koliko opravka smo si pripravljeni dati s kurjenjem, in tudi glede na to, koliko prostora za skladiščenje imamo. Za drva bomo potrebovali precej več prostora, ki mora biti suh in zračen. Če se odločimo za pelete, pa jih lahko kupujemo sproti, v manjših količinah, saj so pakirani v 15-kilogramskih vrečah. Zato potrebujemo le morda večji lesen zabojnik, da so vedno pri roki, hkrati imajo vse kakovostne lokalne peči na pelete tudi že vgrajene različno velike zalogovnike, iz katerih se peleti samodejno dozirajo v kurišče. Sodobne lokalne peči na pelete so opremljene tudi s precej elektronike, ki skrbi, da kurjenje pelet in njihovo izgorevanje potekata samodejno. Nastavimo lahko čas vžiga in čas, ko se peč ugasne. Nekatere lahko upravljamo celo na daljavo. Ogrevanje je tako zelo udobno, saj moramo poskrbeti le, da je prigrajen zalogovnik vedno poln, kurišče pa očiščeno pepela. Nekatere peči tudi za to poskrbijo same, mi pa moramo le sprazniti posodo, v kateri se zbira pepel. Če se odločimo za lokalno peč na drva, pa bo treba ta večkrat na dan vanjo naložiti. Nevešči se bodo morali naučiti tudi pravilnega kurjenja, v manj izpopolnjenih pečeh tudi skrbeti za dovod zraka za dobro zgorevanje, v nasprotnem so dimni plini lahko hitro v prostoru namesto v dimniku. V sodobnih kaminih na drva pa je poskrbljeno tudi za to, da je dovod zraka samodejen, izgorevanje pa kar najboljše. Izkoristki in ustreznost delovanja Lokalne peči na drva in pelete se ločijo tudi po tem, kolikšne imajo izkoristke. Pri bolj kakovostnih ti dosežejo med 85 in 90 odstotki. Sodobni kaminski vložki so narejeni tako, da je dovod zraka, potreben za izgorevanje, speljan neposredno v kurišče. Sodobne kaminske peči in kamini ustrezaju standardu SIST EN 14785, ki potrjuje, da je peč preizkušena kot celota, vključno z gorilnikom in dozirnikom kuriva.

V novogradnji peč lahko postavimo kamor koli Na mesto, kjer bo stala samostoječa kaminska peč, ali pa bo vgrajen kamin, najbolj vpliva to, kako bomo do peči zagotovili dovod zraka za zgorevanje in odvod dimnih plinov. Pri novogradnjah lahko lokalno peč na pelete ali drva res postavimo kamor koli v prostoru. Tudi na sredino prostora, če želimo. Ustrezen dovod zraka za zgorevanje in odvod dimnih plinov namreč predvidimo že pred začetkom gradnje v okviru projekta za strojne inštalacije. Torej v naprej vemo, kam moramo postaviti dimnik, kakšen mora biti, in od kje ter kako bomo pripeljali zrak v kurišče.

V obstoječih hišah je treba dimnik prilagoditi ali postaviti novega Bistveno več ovir je treba rešiti v obstoječih hišah. Tu smo lahko z izbiro mesta, kjer bo stala peč, veliko bolj omejeni. Zato običajno izberemo mesto ob obstoječem dimniku. Če je v njem prosta še kakšna dimovodna pot, vanjo vstavimo ustrezno dimno tuljavo. To je najlažja rešitev, a preden jo izkoristimo, se je dobro posvetovati z dimnikarjem, ki bo obstoječe dimne poti pregledal in ocenil, ali so ustrezne, oziroma povedal, kako jih lahko prilagodimo za priključitev nove lokalne peči na pelete ali drva. Pri tem pa je vedno treba dosledno upoštevati tehnične zahteve in navodila proizvajalca.

Ena od možnosti je tudi, da za novo peč vgradimo povsem nov odvod dimnih plinov, ki bo potekal od peči ven skozi steno, kjer se bo nadaljeval kot nadometni montažni dimnik iz nerjavečega jekla, odpornega na kisline. Ali pa nov dimnik speljemo skozi medetažno ploščo in ven skozi streho. V tem primeru bo peč lahko stala tudi sredi prostora. Vendar pa obe možnosti zaradi potrebnih prebojev pomenita precej dodatnega dela in stroškov. Vsekakor pa je treba izvedbo novih dimnih poti prepustiti strokovnjakom, ki bodo pri izvedbi upoštevali smernice za požarno varnost pri načrtovanju, vgradnji in rabi kurilnih in dimovodnih naprav . Dovod zunanjega zraka je nujen za delovanje peči Poleg odvoda dimnih plinov je treba urediti tudi dovod zunanjega zraka. Lokalne peči na pelete in drva zrak za zgorevanje lahko zajemajo tudi iz prostora, v katerem stojijo. V prostoru je namreč treba zagotoviti dovolj svežega zraka, kar pa lahko naredimo z odpiranjem oken ali pa uredimo dodaten dovod zraka skozi odprtino, narejeno v zunanji steni, ki je na eni strani zaščitena z mrežico, na notranji pa naj bi imela loputo, ki se zapre, če v peči ne kurimo. To pa je energijsko precej potratno. Če te lopute ni, oken pa ne odpiramo dovolj pogosto, bo v prostoru premalo zraka za zgorevanje drv ali pelet. Poleg slabšega izkoristka peči, je posledica lahko predvsem to, da se v prostoru poveča koncentracija ogljikovega monoksida, kar pa je izjemno nevarno za stanovalce.

Sodobne lokalne peči imajo za to predvidene priključke, na katere se priključi cev za dovod zraka. Zato je tudi od možnosti, kako bomo to cev lahko speljali, odvisno, kam bomo postavili lokalno peč v obstoječi hiši. Te tako največkrat stojijo ob zunanji steni, skozi katero poleg novega dimnika speljemo še cev za dovod zunanjega zraka. Povezave so tako najkrajše in najmanj moteče, posegi pa najmanjši. Ena od možnosti je, da tudi za zajem zunanjega zraka izkoristimo obstoječ dimnik. Nekoč so jih pogosto gradili tako, da so jim naredili dva ali tri med seboj ločene zračne kanale. V enega od teh, če ni v uporabi, lahko vgradimo cev za dovod zraka.

Za samostojno stoječe kaminske peči na pelete ali drva velja tudi, da morajo stati na ognjevarni podlagi, to je lahko kaljeno steklo ali nerjavna pločevina. Od njih je treba odmakniti vsaj na razdaljo 60 centimetrov tudi vse lesene kose pohištva in druge lahko gorljive ali vnetljive stvari.

Izberite peč ponudnika, ki zagotovi vse, kar je nujno za dobro in varno delovanje Zaradi veliko precej specifičnih zahtev, ki morajo biti izpolnjene, da bo lokalna peč na drva ali pelete grela učinkovito, hkrati pa bo poskrbljeno tudi za varno uporabo in varnost uporabnikov, je smiselno izbirati med pečmi tistih ponudnikov, ki zagotovijo strokovno svetovanje, peč pa tudi zmontirajo in pri tem poskrbijo za vse detajle. Pri prevzemu peči v uporabo vam morajo dati pisna navodila, kako jo pravilno uporabljati in kasneje pravilno vzdrževati, zagotoviti pa bi morali tudi ustrezen servis in nadomestne dele, če se pojavijo napake.