Kako izbrati pravi kamin, da vas pozimi ne bo zeblo?

19.01.2021

Smo podjetje, ki se ukvarja s postavljanjem peči in kaminov vseh vrst. V slabih 40 letih pečarske obrti smo izdelali več kot 5.000 različnih izdelkov. Imamo dolgoletne izkušnje, ki se kažejo v zadovoljstvu naših strank in bogatim naborom naših referenc.

S čedalje dražjim ogrevanjem na olje in vračanjem tradicionalnih vrednot v družine se peči in kamini vedno bolj vračajo v slovenske domove. Poleg funkcije ogrevanja, pa v ospredje stopata tudi estetika in ustrezna umestitev v življenjski prostor družine. Peči in kamini so glede na preteklost, ko so bili praktično edini način ogrevanja, tehnično in estetsko prilagojeni današnjim časom. V našem podjetju skrbno sledimo razvoju na tem področju, ter vam skupaj z našimi izkušnjami in vašimi željami kvalitetno svetujemo, projektiramo, zgradimo lončene peči, krušne peči, pizza peči, zidane štedilnike in kamine. Ponujamo pa tudi široko izbiro samostoječih kaminov, ki jih ni potrebno obzidati in se jih posledično hitro priključi.

Kakšna vrsta kamina je primerna za vaš dom?

Eno izmed prvih vprašanj na katerega si morate odgovoriti je ali želite ogrevati samo en prostor ali tudi sosednje? Za lažje razumevanje pri nakupu vam zato želimo predstaviti 3 različne vrste kaminov, ki jih ločimo po načinu ogrevanja:

TOPLOZRAČNI KAMIN

Prostor se ogreva izključno samo s konvenkcijo zraka, ki kroži med prostorom in notranjostjo oboda skozi zračnike ter tako prenaša toploto iz notranjosti kamina v prostor. Na tak način hitro ogrejemo prostor.

AKUMULACIJSKI KAMINI

Prostor se ogreva izključno s sevanjem oboda kamina. Zrak ne kroži, pač pa se toplota prenaša na obod, kjer material to toploto absorbira in jo z zamikom oddaja v prostor. Dobimo prijetno sevalno toploto, ki blagodejno vpliva na bivalno ugodje.

KOMBINIRANI KAMINI

To so kamini pri katerih sta omogočena oba načina ogrevanja. Lahko preprosto ogrevamo prostor z izmenjavo konveksnega zraka ali pa zapremo rešetke in tako se toplota prenaša na obod, kot pri akumulacijskem kaminu. Kamin take vrste lahko povsem ugodi našim potrebam saj omogoča hitro segrevanje prostora s konvekcijo in sevalno toploto oboda.

Kaj je dobro vedeti, ko se odločate za kamin?

Kamin z vgrajenim kaminskim vložkom so vedno bolj priljubljen način ogrevanja. Kaminski vložek je jedro kamina, ki pa šele s pravilno obzidavo postane popolna grelna naprava. Izbira nekakovostnega materiala ali napačnega načina obzidave lahko pripelje do tega, da imamo doma neučinkovito ali celo nevarno napravo. S strokovno izvedeno obzidavo lahko lastnosti kaminskega vložka prilagajamo našim potrebam. S spreminjanjem obzidave spreminjamo tudi moč same naprave oziroma njeno delovanje optimiziramo za daljše obdobje, s tem pa omogočamo ugodnejše in udobnejše ogrevanje.

Naši dobavitelji izdelujejo sodobne, kvalitetne kaminske vložke z izjemno tehnologijo in dizajnom. Pri izdelavi vložkov se zanašajo na svoje znanje in instinktiven občutek, saj so navsezadnje srce kamina.

Pravilna izbira materiala, bo določila življenjsko dobo vašega kamina!

V zadnjih letih so se pojavili novi visokotehnološki materiali, ki omogočajo izdelavo vrhunskih izdelkov v pečarski stroki. Lastnosti teh materialov določajo tudi način delovanja naprave in z izbiro teh materialov si lahko kamin zamislimo skoraj povsem po svoji želji.

Pravilna izbira materiala za obzidavo povsem spremeni kamin in ga dopolni tako, da dobimo vrhunsko grelno napravo. V nasprotnem primeru z izbiro nizkocenovnih in napačnih materialov, pa kamin ne bo nikoli deloval, kot bi lahko. Posledično bo prihajalo do pregrevanj in možnih poškodb oboda kamina (npr. siporex ali gips plošče).

Dolgoletne izkušnje so nam v Pečarstvu Zoran prinesle odlično poznavanje področja izdelave peči in kaminov ter materialov primernih za obzidavo peči. Bodite pozorni na materiale kot so pečarski šamot, liti šamot in bau plašče, saj vam le- ti lahko zagotovijo veliko akumulacijo toplote, hiter prehod toplote v prostor in odlične izkoristke med 85 in 90 odstotki.

Zakaj izbrati kamine na drva?

Izbor pravega kamina ali kaminske peči lahko predstavlja za vas težko nalogo, še posebno zato, ker bo nakup za vas dolgoročna investicija. Kakšno gorivo boste uporabili pa je odvisno predvsem od vašega načina življenja. Velika prednost ogrevanja na drva je v tem, da za delovanje ne potrebujete električne energije. V kolikor imate doma možnost pridobiti polena ali brikete, potem je kamin za vas idealna rešitev. Prostor boste z njim lahko ogrevali tudi, ko bo prišlo do izpada električnega toka.

Sodobni sobni kamini in peči so opremljeni z globokim kuriščem, zato pepel in žerjavico puščate preko noči. Zjutraj na žerjavico naložite nekaj trsk, odprete lopute za zrak in tako nadaljujete s kurjenjem.

Naj poudarimo, da je vsak izdelek pri Pečarstvu Zoran unikat! Pretvarjanje želja v resničnost za nas niso kompromis, ampak smernice za oblikovanje edinstvenih tehničnih značilnosti naših izdelkov. Imamo jasno začrtano vizijo, ki povezuje tradicionalno oblikovanje s sodobnimi trendi in smernicami. Ročno in natančno izdelane peči in kamini izpod rok našega pečarja v sodelovanju z našimi oblikovalci in sodelavci dajejo pečat zanesljivega partnerja, naročniku pa popoln občutek zaupanja in domačnosti.